Blogi

Kastepuvun nimien kirjailu

Kastepuku on lapsen ensimmäinen juhlapuku. Monella suvulla on käytössä vanha kastepuku, jota on voitu käyttää jo useiden sukupolvien aikana. Minut on aikoinaan kastettu äitini tekemässä kastepuvussa. Samassa mekossa on kastettu veljeni sekä meidän molempien lapset. Pukuun on kirjailtu kaikkien nimet ja syntymäpäivät muistoksi.

Heinäkuussa 2014 tyttäremme kastettiin äitini tekemässä kastepuvussa. Puvun kangas on 1960-luvulla kangaspuissa kudottu. Puku on malliltaan pelkistetty, helmassa upea pitsi. Puvussa kastettujen nimet on kirjottu taakse helmaan.

Kastepuvun nimien kirjailu on kaunis perinne. Tapoja ja tyylejä on useita. Yleisin tapa on kirjoa puvussa kastettujen lasten nimet ja syntymävuodet tai päivämäärät. Joissain puvuissa on kirjottu kastepäivä syntymäpäivän sijaan. Toiset haluavat pukuun vain etunimet, toiset koko nimen sukunimeä myöten. Yleisin tapa on kirjoa nimet helmaan, riviin ikäjärjestyksessä tai saman perheen lapset samaan riviin. Mutta myös vapaampia tapoja on. Perinteisesti tytön nimet kirjotaan vaaleanpunaisella ja pojat sinisellä tai valkoisella kaikki.

Nimet pukuun voi brodeerata koneella tai kirjoa käsin. Puvun historia ja hauras kangas voivat vaatia käsinkirjontaa. Brodeeraavaa konetta minulla ei ole ja muutenkin harrastan kirjontaa, joten kirjon nimet aina käsin. Kuluneiden vuosien aikana olen saanut kirjailla useampia kastepukuja. Teen kirjailun aina asiakkaan toiveet huomioiden. Jos puvussa on jo entuudestaan kirjailtu nimiä, otan fonttimallin vanhoista malleista. Kirjonnassa näkyy aika tekijänsä käsiala, joka on osa arvokasta käsityötä. Kirjainten mallia valitessa hyödynnän valmiita fontteja, mutta lopullisen ulkoasun teen aina käsin. Pääosin nimet kirjon varsipistoin, mutta kirjon aina alkuperäistä mallia mukaillen, tarvittaessa myös ristipistoin. 

Tässä hennonohuessa puvussa oli entuudestaan jo useampi nimi, joiden tyyliä mukaillen kirjoin uusimmat nimet. 2

Tässä puvussa oli jo yli 50 nimeä, kaikki nimet vähän eri tyylillä tehtynä.
Asiakkaan kanssa valittiin saman suvun nimien tyyli ja värisävy.

Suurennuslasilamppu on tärkeä apuri kirjontatöissä.

Nimet voivat olla myös ristipistoin kirjottuna

Valkoinen kirjonta kastepukuun tuo omat haasteet. Hahmottelen kirjaimet ensin kankaalle, jotta kirjaimista tulee suunnitelman mukaiset. Jos nimet ommellaan värillisellä langalla, esim. punaisella tai sinisellä, voin jäljentää kirjaimet värillisen jäljennyspaperin avulla tai hahmotella lyijykynällä. Jos kirjotaan valkoisella langalla, ompelen kirjaimet ohuen paperin läpi. 

Piirrän nimen ensin kynällä tai jäljennyspaperin läpi kankaalle ja ompelen värillisellä langalla.
Valkoisella kirjoessa ompelen kirjaimet ohuen kaavapaperin läpi.
Kirjailun jälkeen irrotan paperin varovaisesti ompeleiden välistä
Tähän kangaspuissa kudottuun kankaaseen ei voinut edes kuvitella koneella brodeerausta.

Teen käsinkirjontaa tilaustyönä. Työ hinnoitellaan tuntityönä, mutta olen tehnyt suuntaa-antavan laskukaavan nimien kirjonnalle. Lopulliseen hintaan vaikuttaa nimien pituus, kirjontatyyli ja puvun materiaali.

Kastepuvun historia

Kirjonta ja vaatteiden historia on kiinnostanut aina minua. Jo opiskeluaikoina tein tutkielman kastepuvun historiasta. Tässä pieni kooste kastepuvun historiaa:

Kastepuvun käytöllä on pitkä historia. Ennen erillisen kastepuvun käyttöä lapset kapaloitiin tiukkaan kääröön, kapaloon. Kasteasu saatettiin tekaista äidin morsiushunnusta, joka vain kauniisti käärittiin lapsen ympärille. Tämä tapa oli yleistä varsinkin sodan jälkeen pulavuosina. Koska kaikilla ei suinkaan ollut varaa hankkia lapselleen edustavaa kasteasua, oli sellaisen lainaaminen tavallista esim. kätilöitä tai pappilasta. 

Kastekaapu yleistyi 1700-luvun puolivälissä. Vuosisadan jälkipuoliskolla kotelomallisia kastekaapuja ommeltiin usein ajan muodin mukaisesti ohuista yksivärisistä silkkikankaista. Toisinaan niitä koristeltiin hillityllä reunakirjonnalla. 1700 -luvun lopulla kastepuku muuttui kapeasta kotelosta pitkäliepeiseksi ja lyhytuumaiseksi puvuksi, joka kuositeltiin naisten paitapukujen tavoin. Näin syntyi valkoinen ristiäismekko.

Ristiäismekkojen koristelussa seurattiin ajan yleisiä muotivirtauksia. Taidokas valkokirjonta koristi usein empiren korkeauumaista ristiäismekkoa. Kastepuvun koristelu oli pikemminkin sosiaalisen statuksen ilmaus kuin halua somistaa pientä sievää olemusta. Hameosa leveni ja koristelussa korostettiin liehukkein ja pitsein helman keveyttä.

1800-1900 luvun vaihteessa lapsia alettiin pukea heidän omilla ehdoillaan eikä aikuisten kopioiksi. Kastemekko muistutti pikkutytön väljää mekkoa. 1920-luvulta lähtien valkoinen pitkä mekko vakiintuu pelkästään ristiäispuvuksi. Siihen asti valkoinen kastepukua yksinkertaisempaa mekkoa käytettiin myös arkena.

1930-luvulta lähtien kastemekko on ollut ”perinteinen”. Kasteasuksi on vakiintunut ohuesta materiaalista usein valkokirjonnalla koristeltu valkoinen pitkä ja leveähelmainen mekko.

Kastemekkoon liittyy suuri tunnearvo. Ne ovat perheen historiaa, usein koko suvun. Kastepuku voi olla yhdistävä tekijä monen sukupolven taakse edustaen suvun jatkuvuutta, jota on ollut tapana korostaa kirjailemalla pukuun kaikkien siinä kastettujen lasten nimet sekä syntymä- tai kastepäivä.

Lähteet: Ensimmäinen juhlapuku, Marja-Liisa Lehto, HKI:n kaupunginmuseo, 1988Kaksi pukuhistoriallista tutkielmaa, II vauvan kapalointi, kaste- ja juhla-asu 1500-1700 -luvulla, Riitta Pylkkänen, 1984 Helsinki.

Love -villasukat ystävänpäivään

 

Suunnittelin ja neuloin tyttärelleni ystävänpäiväksi Love-villasukat.

Love -villasukat ystävänpäivään

Neuloin nämä Love-villasukat ohuesta sukkalangasta (100 g =410 m). Lankavarastostani tyttö valitsi mieleiset värit Adlibris Sock Fine -langoista Fuchsia ja Light Lavender. Tekstin korostuslankana käytin vähän paksumpaa valkoista. Yksiväriset osuudet neuloin 2,5 mm puikoilla ja kuvion 3 mm puikoilla. Sukat ovat kokoa 34-35, pohjan pituus 22 cm, jalan ympärys 18 cm. Kuvioneuloksen tiheys 10 cm = 34s x 36 krs.

Sukat on neulottu varpaista varteen, jotta sydänkuvion silmukat näyttävät kauniilta. Aloitin sukat Magic Cast on -tekniikalla ja neuloin sukat pitkillä pyöröpuikolla looppaamalla yhden sukan kerrallaan (Magic loop -tekniikalla). Tykkään neuloa kirjoneulesukat looppaamalla. Silloin lankajuoksut on helpompi pitää sopivalla kireydellä. Sukan kärjen silmukan lisäykset on neulottu joka toinen kerros.

Ennen kantapäätä lisäsin muutaman silmukan molemmille sivuille. Kuvio on suunniteltu siten, että mallikuvion reuna (puikoin vaihtumiskohta) neulotaan aina pohjalangalla. Silloin silmukan lisäykset on helppo tehdä kuviota rikkomatta. Myöskään kerroksen vaihtuminen ei sotke kuviota. 

Tein pienen muutoksen kuvioon enne kantapäätä, vain jalan alle, jotta kuvio on yhtenäisempi. Kantapää on neulottu pohjavärillä lyhennetyin ja pidennetyin kerroksin (Tiimalasikantapää) ja sen jälkeen jatkettu vartta kuvion mukaan. Nostin yhden silmukan kantapään reunasta työhön estääkseni reiän muodostumisen. Kantapään jälkeen kuvio jatkuu yhtenäisenä jalan edessä. Takana, kantapään yläpuolella sydän -kuvion järki jää pois. Tässä koossa kuvio asettuu näin, mutta neuloessa jotain muuta kokoa, kantapää voi olla ei kohdassa kuviota. Lisätyt silmukat kavennetaan kantapään jälkeen ja jatketaan kuvio loppuun. 

Sukkien kuvion kaavio. Kantapään alla pieni muutos kuviossa.

Sukan varteen tein vielä muutaman sentin sileää ja neuloin pykäreunan. Love-tekstiä korostaakseni silmukoin yhden sanan kirjaimet molempiin sukkiin, toiseen varteen ja toiseen jalan päälle. Silmukointi kannattaa tehdä vähän paksummalla langalla, jotta alla oleva silmukka peittyy paremmin.

Tässä Love 1. kuvion mallikerta 32s 32 krs

Love -kuviota saat käyttää omiin töihisi, jos haluat neuloa tämän rakkauden täyteisen kuvion. Jos kuvaat ja julkaiset kuviolla neulomaasi tuotteen, ilahdun kun mainitset Ketjutin kuvion suunnittelijaksi. (Ei kaupalliseen käyttöön, kiitos!)

Neuleiden korjaus tehdään ammattitaidolla

Kuvioneule korjataan silmukoita ja kuviota jäljetellen

Neulominen ja neuleet ovat aina olleet läheltä sydäntäni. Jo nuorena neuloin paljon villapuseroita ja sukkia. Suurimman osan neuleistani olen itse suunnitellut, malli-ideoita ja neulemalleja yhdistellen ja kokeillen. Vuosien kokemuksen ja harrastamisen lisäksi olen myös opiskellut neuletöitä. Ammattiopinnoissa suoritin sivuaineen koneneulonnassa ja päättötyönä suunnittelin ja toteutin edustusneuleet Lightning purjehtijoille. Vuonna 2001 suoritin Neulekisällin tutkinnon. Tätä kolmivaiheista näyttötutkintoa edelsi lukuvuoden mittainen koulutus Haminassa. Koulutuksen aikana kävimme läpi mm. kaavoitusta, neuletekniikoita ja erilaisia materiaaleja. Neulekisällin tutkinto suoritettiin neulekoneella, mutta samoista opeista on hyötyä myös käsin neuloessa.

Tämän Mallitilkku -paidan neuloin käsin vuonna 1991

Vahvan neulekokemuksen myötä pystyn tekemään erilaisia neuleiden korjauksia myös asiakkaille. Ei ole mitenkään itsestään selvää, että kaikki korjausompelijat tekevät myös neuleiden korjauksia, joten kysyntää neuleiden korjaukselle riittää.

Virkkuukoukku on tärkeä apuri neuleiden korjauksessa

Neulevaate kannattaa korjauttaa heti, kun vaurio tai reikä ilmestyy. Pienet reiät on luonnollisesti helpompi korjata, kun laajalle levinneet purkaumat. Neuletta ei kannata rikkinäisenä pestä, jotta vaurio ei pahene. Korjaustapoja on useita ja korjauskustannukset riippuvat työtavasta ja siihen kuluneesta ajasta. Paikkaukset voi tehdä monella tavalla, huomaamattomasti silmukoiden tai selkeästi erottuvasti parsien. Neulevaatteen kokoa voi myös muokata, lyhentää tai kaventaa. Tässäkin on monia työtapoja. Aina kannattaa tuoda vaate näytille, jotta voimme yhdessä ideoida ja keskustella korjaustavoista.

Pienet reiät saa silmukoitua. Tässä on käytetty neuleen omaa lankaa, mutta tarvittaessa käytän mahdollisimman saman väristä villa- tai puuvillalankaa.
Kuluneen helman tai hihansuut voi vahvistaa esimerkiksi virkkaamalla.
Neulevaatteen sauma lähtee toisinaan purkaantumaan. Sen saa siististi korjattua.
Joskus neule jää kiinni johonkin ja lanka kiristyy pitkäksi lenkiksi tai jopa katkeaa. Tämänkin voi vielä korjata, varovasti tasoittaen lanka takaisin silmukoille.
Tässä on tehty kaksi erilaista paikkausta kyynärpään kohdalle. Toinen hiha oli kunnolla rikki ja se parsittiin näkyvästi. Toisessa hihassa neulos oli vain ohentunut, joten sitä vahvistettiin huomaamattomasti.
Neulepaitaa voi myös kaventaa

Kuvagalleriaan olen kerännyt lisää esimerkkejä korjatuista neuleista. Ja erilaisia kyynärpaikkauksia sekä yhden neulepuseron korjauksen esittelin aiemmissa blogeissa.

Ja jos haluat lukea lisää taustastani neulekoneen parissa, olen siitäkin kirjottanut oman blogin.

Vuosi 2023, töitä ja tunnelmia

Vuosi 2023 oli tasaisen työntäyteinen. Usein alkuvuosi on hiljaisempi, mutta eipä se tällä kertaa juurikaan korostunut. Alkuvuotta työllisti useampi vanhojentanssipuku, joita piti lyhentää tai muuten muokata. Tilauksesta tein myös yhden hameen asiakkaan toiveiden mukaan.

Tähän pukuun tein taakse nauhasta nyörikiinnityksen ja rypytetyt olkaimet
Tilauksesta tehty hame vanhojenpäivään

Korjaan paljon erilaisia neuleita, joita tällekin vuodelle on mukavasti mahtunut. Monen neuleen kohtaloksi on koitunut koiran terävät kynnet tai hampaan. Onneksi useimmiten neuleen on saanut korjattua ja uudelleen käyttöön.

Kuvioneuleeseen tullut reikä korjataan kuviota jäljitellen silmukat pelastaen ja uudelleen neuloen sopivan värisellä langalla.
Tämä neule kaipasi kokonaan uuden kauluksen
Tähän asiakkaan käsin neulomaan takkiin laitoin vetoketjun

Käsinkirjontaa ei moni ompelimo tee, joten useampi kastepuku on ollut kirjottavana. Tässä yksi työ, jossa ohueen kankaaseen jäljittelin aiemmin konekirjonnalla tehtyä tyyliä. Ylemmät nimet on koneella tehty ja minun käsinkirjoma alhaalla.

Keväällä kävin taas kerran viikossa auttamassa ompelutöissä Kati Koskea Munkkivuoressa. Yhteiset ompelupäivät tuovat iloa molemmille ja niitä jatkettiin myös syksyllä. Alkusyksystä palasin hetkeksi myös vanhaan työpaikkaani, kun kävin auttamassa Saijaa Kangaskauppa Materialsissa. Yhteistyö muiden alan tekijöiden kanssa on aina tärkeää.

Vaatteiden korjausten lisäksi vuoden varrelle on mahtunut erilaisia muita ompeluprojekteja, kuten tuolinpäällisten, verhojen ja peittojen ompelua.

Jouluksi tein kaksi ihanan värikästä päiväpeittoa asiakkaalle

Keväällä ehdin uusia myös omat nojatuolien tyynyt uusilla pehmusteilla. 

Yksittäisiä, vähän erikoisempiakin tilaustöitä tein, kuten tohtorin miekkavyön sekä nukenvaatteita.

Tohtorin miekkavyön
Asiakkaan lapsenlapsen nuket saivat uudet vaatteet
Ja oman tytär ilahtui uudesta jättipehmopeitosta

Vuoden aikana olin jälleen mukana muutamassa lähialueen myyntitapahtumassa Pihlajamäessä ja Viikissä. Nämä ovat mukavia tilaisuuksia tavata asiakkaita, uusia sekä vanhoja. Muutenkin olen mukaan edistämässä alueemme toimivuutta ja viihtyisyyttä MLL Pihlajamäen sekä Pihlajamäki-seuran toiminnan kautta. Vapaaehtoistyö ja sen yhteisöllisyys tuo vastapainoa yksityisyrittäjän arkeen.

Pihlajamäen kyläjuhlassa käsityöläisten markkinoilla

Vuoden päättyessä katson kiitollisena kulunutta vuotta. Saa tehdä rakastamaani työtä ja voin taidollani auttaa monia asiakkaita. Tämän vuoden aikana olen kirjannut noin 450 asiakastapahtumaa, joista puolet on uusia asiakkaita. Tämähän tarkoittaa noin 800 sovittua tapaamista luonani, kun ompelutyöt vaativat vähintään kaksi käyntiä. Olen iloinen ja kiitollinen jokaisesta tapaamisesta, asiakkaasta ja tilauksesta. Ketjutikki on selvästi löytänyt paikkansa ja tieto palveluista saavuttaa asiakkaat. Sehän ei ole itsestään selvää, kun näin kotioloissa töitä teen, ilman liiketilaa ja sen tuomaa näkyvyyttä katukuvassa. Näkyvyyttä Ketjutikki saa tietysti somessa, omilla kanavilla Facebookissa ja Instagramissa, joissa julkaisen säännöllisesti töitä ja tunnelmia ompelimosta.

Lisää kuvia töistäni voit katsoa myös kuvagalleriasta.

Tämän vuoden yhdeksän suosituinta kuvaa Instagramissa

Nähdään taas ensi vuonna. Olkoon vuosi 2024 onnekas meille kaikille!

Kiittäen, Katri

Ketjutin Asikkala-neule: villasukat ja lapaset

Lokakuussa 2022 huomasin somessa Asikkalan kunnan järjestämän neulekilpailun, jossa haettiin Asikkalan omaan neulemallia kuntalaisten iloksi. Olen koko ikäni lomaillut Asikkalassa perheemme kesämökillä. Asikkala ja mökkiseutu on siten hyvin tuttu ja rakas, olenhan jo kolmannen polven kesäasukas Asikkalassa. Ja niin on myös neulominen rakas harrastus, joten pitihän tähän kisaan ottaa osaa ja suunnitella oma Asikkala-neule. Lukiossa 90-luvulla tein maantiedon kurssilla tutkielman Asikkalan kunnasta. Silloin sain tietoa Asikkalasta kunnantoimistosta ja taisin lähettää koulutyöstä kopion heille luettavaksi. Joten tämä olkoon jatkumona Asikkalan kunnan esittelyyn.

Ketjutikin Asikkala-neule: villasukat ja lapaset

Neuleen suunnittelu lähti vauhdilla etenemään. Alkuun mietin jotain harjumaisemaa, vesistöä, luontoa, mutta pian päädyin kukkakuvioisen vaakunan hyödyntämiseen. Kun piirtelin vaakunan neulesuunnitteluohjelmallani, siitä muodostui kuin itsestään sukan kärki. Kilpailuun sai osallistua millä tahansa neuletuotteella, mutta kuvion myötä villasukat oli helppo valinta. Lopulta tuoteperhe kasvoi myös lapasilla.

Villasukat taitetulla lyhyellä varrella
Lapaset istuvat käteen mukavasti

Asikkala-neuleet neulotaan ohuella sukkalangalla, jotta kuvioon mahtuu tarvittavat yksityiskohdat. Asikkalan vaakuna on itseasiassa neulekuvioon hyvin soveltuva: selkeä, kolmivärinen kuviointi ja kauniit kukat. Wikipedia esittelee vaakunan kilvenjalon kuvaavan kapeita vesireittejä, jotka yhdistävät Päijänteen ja Vesijärven toisiinsa. Kukat viittaavat perunan ja pellavan viljelyyn. Vaakuna on suunnitellut Ahti Hammar ja se on hyväksytty Asikkalan kunnanvaltuuston kokouksessa joulukuussa 1951.  

Suunnittelemani kuvio on helppo toteuttaa neuloen kaksivärisenä kirjoneuleena, yksityiskohdat kolmannella värillä päälle silmukoiden. Villasukkien ja lapasten väritys syntyi tietysti vaakunan punaisesta ja harmaasta väreistä, sekä Asikkalaa ympäröivästä luonnosta. Sinikirjava lanka tuo Asikkalan vesistöt, Päijänteen ja Vesijärven ja metsänvihreä harjumaisemat ja mäntymetsät mukaan neuleiden väritykseen kooten tasapainoisen kokonaisuuden kuvastamaan nimenomaan Asikkalaa.

Asikkala-neulekilpailun tulokset

Asikkala-neuleen suunnittelukilpailuun osallistui 14 neulemallia, lähinnä villasukkia ja muutamat tumput ja pipo. Kilpailutyöt olivat joulukuussa 2022 esillä Asikkalan joulutorilla ja kirjastossa sekä kunnan verkkosivulla. Kuntalaiset ja muut kiinnostuneet saivat äänestää suosikkeja paikan päällä sekä somessa. Asikkalan kunnan raati valitsi eniten ääniä saaneista malleista voittajan.

Minun kilpailutyö ei yltänyt voittoon, mutta sai kunniamaininnan upeasta kokonaisuudesta ja palkinnoksi Rautavuon lammas- ja vuohitilan lankapaketin. Voittajaneuleen, Sara Saarisen upeiden Pulkkilanharju -villasukkien ohje on nähtävillä Asikkalan kunnan verkkosivuilla. Mutta tokihan minäkin tein omista tuotteistani ohjeen. Ohje on kaikkien käytettävissä ja ladattavissa tästä. Vinkkejä näiden tuotteiden neulojille löytyy myös blogista. Muistathan kuitenkin, että ohjetta saa käyttää vain yksityiseen käyttöön, neuloen tuotteita itselle tai lahjaksi. Kaupallisiin tarkoituksiin ohjetta tai tekemääni vaakunakuviota ei saa käyttää. Kiitos huomaavaisuudesta!

Palkinnoksi sain villalankoja, Asikkala-heijastimet sekä kahvipaketeista punotun käsityökorin

Ohjeessani villasukista sekä lapasista on muutama kokovaihtoehto ja omat kuviokaaviot eri silmukkamäärille.

Mikäli sinulla herää kysyttävää ohjeesta, ota ihmeessä yhteyttä.

Ja hei, ilahdun kovasti, jos jaat somessa ohjeellani neulotuista tuotteista kuvan ja käytät tunnistetta #ketjutikinasikkalaneule Toki voit myös kommentoida tähän alle, kun lataat villasukkien ja lapasten ohjeen käyttöösi.

Ketjutikin Asikkala-neule, vinkkejä neulojille

Suunnittelin syksyllä 2022 Asikkala-neulekilpailuun villasukat ja lapaset. Näiden ohjeet voit ladata tästä. Tässä blogissa vähän lisävinkkejä neulojalle, miten neuloa Ketjutikin Asikkala-neule, villasukat ja lapaset.

Ketjutikin Asikkala-neuleet villasukat ja lapaset

Lanka

Villasukat ja lapaset on suunniteltu neulottavaksi ohuella langalla. Suositeltu langan vahvuus on 100g =420m. Itse käytin neuloessa eri merkkien lankoja riippuen, mitä kotivarasta löytyi ja sopivien värien saatavuuden mukaan. Jos haluat neuloa paksummalla langalla kannattaa tarkistaa neuletiheys ja valita silmukkamäärän mukaan oikea Vaakunakuvion kaavio.

Mallineuleissa käyttämäni langat: Punainen: Regia 4-fädig, num. 02054, Vaalea harmaa: Regia 4-fädig, num.  01991, Kirjava sininen: Austermann Step, num. 0360, Vihreä: Adlibris Sock Fine, Military. (Vaihtoehtoinen lanka: Hjerte Sock 4, väri 7770, tummanvihreä) Keltainen: Adlibris Sock Fine, Mustard (Vaihtoehtoinen lanka: Hjerte Sock 4, väri 3810, sinapinkeltainen.)

Ensimmäiset sukat neuloin sukkapuikoilla

Puikkokoko kuvioneuleessa minulla on 3 mm ja resorissa 2,5 mm, neuleen tiheys 10 cm =36s, 38 krs

Ohje on laadittu neulottavaksi pyöröpuikolla Magic-loop- tekniikalla (looppaus) yksi sukka tai lapanen kerrallaan. Neulominen onnistuu myös sukkapuikoilla, kuten ylläolevasta kuvasta näkyy. Villasukat neulotaan varpaista varteen ja lapaset sormenpäistä ranteeseen.

Magic loop –tekniikalla neulotaan pitkällä (80-100 cm) pyöröpuikolla. Neulottavan työn silmukkaluku jaetaan puoliksi niin, että neulonta vuorossa olevat silmukat ovat puikoilla ja loput silmukat työn takana kaapelilla. Molemmissa sivuissa, silmukoiden välissä on ylimääräinen lenkki kaapelista. Kun olet neulonut ensimmäisen puolikkaan, käännä työ. Siirrä toiset silmukat vapaana olevan vasemman käden puikon kärkeen, vedä takimmaista puikkoa niin, että silmukat liukuvat kaapelille. Neuleen vasempaan reunaan jää lenkki. Muodosta lenkki myös neuleen oikealle puolelle. Neulo seuraava puolikas.

Vaakuna -kuvio

Vaakunakuvio neulotaan harmaalla ja punaisella. Keltaiset silmukat silmukoidaan jälkikäteen.

Kuviota neuloessa kannattaa noudattaa lankadominassia. Lankadominanssin perusajatus on, että kahdesta langasta toinen dominoi toista. Dominoiva lanka erottuu neuleesta paremmin, ei-dominoiva toimii pohjana. Helpompaa ehkä ajatella, että dominoiva lanka on kuviolanka, koska haluamme kuvioiden nousevan mahdollisimman selvästi esille pohjaväristä.

Lankadominanssissa dominoiva kuviolanka haetaan puikolle aina pohjalangan alta. Vastaavasti pohjaväriin siirryttäessä ei-dominoiva pohjalanka haetaan kuviolangan päältä.

Vaakuna-kuvio neulotaan kahdella värillä: punaisella (kuvioväri =dominoi) ja harmaalla (pohjaväri, ei dominoi). Kuvion keltaiset kohdat neulotaan harmaalla ja silmukoidaan (=ommellaan käsin) jälkikäteen keltaisella.

Kuvion neulominen aloitetaan kaavioon keskeltä, merkatusta kohdasta. Jos neulot sukkapuikoilla, vaakuna-kuvion osuus kannattaa neuloa kolmella puikolla. Kaavio on piirretty kolmeen osaan (vaakunakuvio neulotaan kokonaan yhdellä puikolla ja pystyraidat toisella puikolla). Kuviossa muodostuu pitkiä lankalenkkejä, jotka kannattaa sitoa tarpeeksi usein ja peräkkäisillä kerroksilla eri kohtiin kiristämättä neulosta.

Vaakunakuviosta on neljä kokovaihtoehtoa eri silmukkamäärille. Valitse sopiva kuvio oman tarpeesi mukaan, tarkista neuletiheys tarvittaessa mallitilkulla.

Sukan neulominen

Ketjutikin Asikkala villasukat

Neuloessa pyöröpuikoilla aloitus tehdään harmaalla värillä Magic Cast On -tekniikalla. Neuloessa sukkapuikoilla, tee aloitus haluamallasi tavalla.

Aloitus Magic Cast On -tekniikalla silmukat luodaan pyöröpuikolla. Puikon molemmat päät asetetaan rinnakkain. Silmukat luodaan vuoroin ylemmälle ja vuoroin alemmalle puikolle. Puikkojen väliin muodostuu ihan normaalia kerrosta muistuttava neulos. Sukan neulominen jatkuu suljettuna neuleena.

Ensimmäisellä kerroksella ota mukaan punainen (kuvioväri =dominoiva) ja aloita neulominen kaavion mukaan. Aloita kuvion lukeminen merkatusta kohdasta. Tee kärkilevennykset kaavion mukaan neulomalla reunimmaiseen silmukkaan ensin yksi oikein ja silmukkaa pudottamatta toinen silmukka oikein takareunasta kuvion mukaisella värillä. Toista silmukan lisäys kuvion mukaan tarvittaessa myös seuraavaan silmukkaan.

Vaakunakuvion jälkeen punainen lanka vaihdetaan siniseksi, sininen jatkaa kuviovärinä, eli dominoi. Neulo jatkossa vuoron perään 1s sinisellä ja 1s harmaalla niin, että kuiviovärin pystyrivi jatkuu.

Nilkan levennykset:

Nilkkaa ja kantapäätä lähestyessä sukkaan neulotaan levennykset sukan sivuille, pyöröpuikkojen vaihtumiskohtaan, vaakunakuvion molemmille puolille. Levennykset tehdään aina kahden peräkkäisen silmukan kohdalle jatkaen pystyraitaista neuloskuviota. Neulo ennen puikon ensimmäistä silmukkaa uusi silmukka edellisen kerroksen silmukasta ja neulo 1s oikein. Neulo loput puikon silmukat normaalisti. Tee seuraava lisäys samalle puikolla neuloen uusi silmukka edellisen kerroksen silmukasta.  Teen jälleen lisäys toisen puikon alkuun ennen ensimmäistä silmukkaa ja kerroksen lopussa viimeisen silmukan jälkeen. Nyt kerrokselle on lisätty yhteensä 4 silmukkaa. 

Lisäys tehdään edellisen kerroksen silmukkaan, tässä ennen varsinaista silmukkaa

Jatka neulomista, kunnes sukkaa on neulottu jalan koko pituus -5 cm, isommassa koossa -6 cm (=Kantapään pituus). Mallisukassa (koko 39) sukan koko pituus on 25 cm, josta vaakuna -kuvion osuus on 12 cm, sini -harmaan osuus 8 cm, yht. 28 krs.

Sukan pituustaulukko:

Kengän koko:         jalan koko pituus                

koko 37-38              24 cm                                 

koko 39-40              25,5 cm                              

koko 41-42              27 cm 

koko 43-44              28,5 cm                  

Ennen kantapään neulomista, neulotaan sukan varren silmukoita varten apulanka.

Neulo apulangalla sukan päältä (vaakunakuvion puolelle), puolet sukan silmukoista apulangalla 2 krs (=neulo silmukat oikein, käännä työ ja neulo samat silmukat nurin.  Tähän neulotaan myöhemmin sukan varsi.

Oikean puoleisessa sukassa on punaisella neulottu apulanka varren silmukoita varten

Kantapää

Vaihda sinisen langan tilalle vihreä lanka. Vihreä jatkaa dominoivana lankana. Neulo 1 krs normaalisti pystyraitaa, vihreä raita jatkaa sinisen linjaa.

Kantapäähän neulotaan leveä nauhakavennus kaventaen puikon alussa 2. ja 3. silmukka yliveto kaventaen yhteen, puikon lopussa viimeistä edeltävät silmukat oikein yhteen. Kavennukset tehdään joka kerroksella, kunnes jäljellä on ohjeen kaaviossa kerrottu silmukkamäärä. Loput silmukat päätellään neulalla silmukoiden.

Sukan varsi (2o, 2n -resori)

Sukan resorivarsi neulotaan pienemmillä puikoilla. Pura apulanka ja nosta silmukat puikoille. Pura ensin ylempi kerros apulankaa ja nosta silmukat puikolle. Pura tämän jälkeen alempi kerros ja nosta silmukat toiselle puikolle.

Ota vain vihreä lanka työhön, neulo 1 krs oikein kaikki silmukat. Nosta sivuista, puikkojen välistä 1-2 silmukka, jotta sivuun ei tule reikää. Tarkista että molemmilla puikoilla /kuvion puolella ja pohjassa on yhtä monta silmukkaa ja silmukkamäärä on 4:llä jaollinen.

Resorin alussa sivuilta kavennetaan ylimääräiset silmukat. Tarkemmin kavennuksen silmukkajaosta ohjeessa. Varren koko pituus on noin 10 cm, yht. 40 krs. joka on tarkoitettu taitettavan kaksin kerroin. Toki voit tehdä sukan varresta haluamasi pituisen. Lopuksi silmukat päätellään löyhästi, ettei varren yläreuna kiristä.

Lapasen neulominen

Ketjutikin Asikkala lapaset

Lapaset neulotaan samaan tapaan kuin villasukat, vaakunakuvio sormien kohdalle. Valitse lapasiin pienempi vaakuna-kuvio, tarkista silmukkamäärä oman tarpeesi mukaan. Lapasen malli on suunniteltu aikuiselle, niin että vaakuna kokonaisuudessaan tulee sormien osalle ja peukalo alkaa lähes heti vaakuna jälkeen.

Neuloessa pyöröpuikoilla aloitus tehdään harmaalla värillä Magic Cast On -tekniikalla. Neuloessa sukkapuikoilla, tee aloitus haluamallasi tavalla. Neulo vaakunakuvio kokomaisuudessaan, kuten sukan ohjeessa. Kuvion jälkeen vaihda punaisen tilalle sininen kuvioväri ja jatka 1. silmukan pystyraitaa. Neulo kaksi kerrosta, tai niin monta kerrosta, että olet peukalon tyven kohdalla.

Vaakuna-kuvio jälkeen on neulottu muuta kerros, kunnes on aika peukalon

Peukalo:

Peukaloa varten neulo apulangalla 12 (tai miesten koossa 14) silmukkaa kämmenen puolelle, aloittaen vaakunakuvion reunasta, puikkojen vaihtumiskohdasta. (Oikean käden peukalo tehdään taaemman puikon alkuun, vasemman käden peukalo taaemman puikon lopussa.) Neulo apulangalla 2 krs (=neulo 12 tai 14 silmukkaa oikein, käännä työ ja neulo samat silmukat nurin.)

Jatka siniharmaan pystyraidan neulomista, 6-10 kerrosta

Peukalokiilan kavennukset:

Kavenna peukalon kohdalta (apulangalla 12(14) silmukkaa), keskeltä aina kaksi silmukkaa peräkkäin, jatkaen pystyraitaa. Kavenna ensin ylivetokavennuksella ja seuraavat kaksi silmukka oikein yhteen. Neulo muilla silmukoilla kerros normaalisti. Tee kavennukset tarpeen mukaan, kaventaen yht. 4-6 silmukkaa. Kavennusten tarkoitus on kaventaa lapasta rannetta kohden. Voit myös jättää kavennukset tekemättä ja neuloa lapasesta väljemän peukalon alta. Peukalon jälkeen siniharmaata pystyraitaa neulotaan ranteeseen asti.

Ranneke

Ranneke neulotaan pienemmillä puikoilla, vain vihreä langalla. Neulo yksin kerros kaikilla silmukoilla oikein. Tarkista, että silmukkamäärä on 4:llä jaollinen, neulo tarvittaessa molemman puikon lopussa 2 s oikein yhteen.

Aloita 2o2n -resoria ja neulo sitä 40 krs. tai niin pitkä, kuin haluat rannekkeesta. Resorineulos on tarkoitus taittaa kaksinkertaiseksi. Päättele silmukat löyhästi.

Peukalo

Pura apulanka ja nosta silmukat puikoille. Pura ensin ylempi kerros apulankaa ja nosta silmukat puikolle. Pura tämän jälkeen alempi apulankakerros ja nosta silmukat toiselle puikolle.

Molemmille puikoilla on 12 (14) silmukkaa, nosta puikkojen välistä vielä 2 silmukkaa, jotta reunaan ei tule reikää. Työssä yhtensä 28 (32) silmukkaa.

Ota työhön vihreä kuviolanka ja harmaa pohjalanka. Neulo yhden silmukan pystyraita 15 kerrosta tai kunnes peukalon kynsi lähes peittyy.

Kärkikavennus

Neulo kapea nauhakavennus peukalon päähän, kaventaen puikon alussa ylivetokavennus ja neuloen puikon lopussa kaksi yhteen. Tee kavennus joka kerroksella, kunnes molemmilla puikoilla on jäljellä 4 silmukkaa (yht. 8 s) Katkaise langat ja pujota molemmat langat silmukoiden läpi ja päättele työ.

Musta neuloa toiseen lapaseen peukalo toiselle puolelle kämmentä. 

(Päivitetty 22.1.2023)

Vuosi 2022, töitä ja tunnelmia

Vuosi 2022 alkoi korjatun sydämen voimin. Syksyn 2021 sairasloma tuntui vielä arjessa. Töihin paluu ja työarjen uudelleen käynnistäminen sekä alkuvuoden hiljaisempi ajanjakso antoi jälleen aikaa miettiä oman työn mielekkyyttä ja tulevaisuuden toiveita. Hetken jo keväällä mietin vaihtoehtoja töiden osalta, mutta lopulta päädyin jatkamaan näitä omia töitä entiseen tapaan. Oma vapaus ja perhe-elämän sovittaminen työelämään painaa yhä vaakakupissa enemmän, kuin esim. kokonaan toisen palvelukseen siirtyminen. Ja yhä näin vuoden päättyessä olen tyytyväinen tähän päätökseen.

Vuoteen on mahtunut paljon erilaisia ompelutöitä ja korjauksia sekä useampia neuleprojekteja, sekä asiakkaille että omaan käyttöön. Vaatteiden korjausten lisäksi olen tehnyt muitakin ompelutöitä mm. kodin sisutukseen:

Tämä nojatuoli sai kaksi uutta irtopäällistä
Vanhan räsymaton päädyt korjasin käsin ommellen loimilankaa tukien.
Olutharrastaja tilasi kanisterille oman kuljetus- ja säilytyslaukun
Vanhan äitiyspakkauksen makuupussi päällystettiin molemmin puolin uudella kankaalla

Tänä vuonna myös neulekone oli käytössä, kun tein neuletuotteita niin asiakkaille kuin lahjaksikin.

Tässä Kalastaja Eetun neulepusero, jonka suunnittelin asiakkaan toiveiden mukaan
Tämän Kukkaniitty -neuleliivin tein syksyllä äidilleni merkkipäivän johdosta. Neuleliivi on neulottu koneella kaksivärisenä kirjoneuleena. Vain siniset kellokukat silmukoin käsin valmiin neuleen päälle. Kuvioiden nurjanpuolen lankalenkit on kiinnitetty käsin päättelyvaiheessa.
Harvemmin teen tilausneuleita käsin, mutta tässä yksi sellainen.

Erilaisia neuleiden korjaus- ja muutostöitä mahtui vuoteen 2022. Tässä yksi esimerkki, joka sai paljon kiitosta asiakkaalta ja hänen lähipiiriltään.

Pitkä neuletakki lyhennettiin ja tehtiin taskut eteen. Näin neuletakille tuli enemmän käyttöä.

Kevät oli kiireinen ja syksy jatkui samaan tapaan. Muutama uusi yhteistyöhanke aloitettiin vuoden aikana, jotka poikivat mukavasti uusia haasteita. Tämä yrittäjän elämä on mukavaa, kun erilaisia haasteita tulee vastaan ja uusiin tehtäviin voi tarttua oman kiinnostuksen mukaan.

Tässä muutama tilaustyönä kaavoitettu ja ommeltu juhlavaate:

Kaunis ja monikäyttöinen puku villakrepistä

Laskeutuva ja vesipestävä puku viskoosista mukana kaksi eriväristä vyötä.
Upea ja näyttävä silkkipuku

Syksyssä parasta on ollut yhteistyö ompelija Kati Kosken kanssa. Yksin puurtaessa sitä välillä kaipaa työkavereita ja yhteisiä ideointeja sekä ihmistä, jonka kanssa voi jutella mm. ompelutöistä. Yhteiset ompelupäivät Katin ompelimossa ovat siis olleet antoisia, tuoneet uutta virtaan ja voimaa yrittäjän arkeen. Välillä tuntuu, että saman alan yrittäjät kilpailevat keskenään asiakkaista ja ammattitaidostaan niin, ettei kokemuksia ja tietoja välttämättä haluta jakaa. Meillä yhteistyö on vahvistanut molempien osaamista ja pystymme paremmin palvelemaan myös omia asiakkaitamme, kun jaamme osaamista.

Kati Kosken ompelimo Munkkivuoressa

Koronavuosien jälkeen tapahtumia päästiin taas vapaammin järjestämään. Vuonna 2022 olin mukana neljässä lähialueen myyntitapahtumissa, Viikin laskiaisriehassa, Pihlajamäen kyläjuhlilla sekä Pihlajamäen ja Viikin joulumyyjäisissä. Nämä myyntitapahtumat ovat mukava tilaisuus esitellä verkkokaupan tuotteita ja tavata asiakkaita, nykyisiä ja tulevia.

Ja lopuksi vielä muutamat kuvat villasukista ja muista neulotuista tuotteista, joita vuoden aikana olen suunnitellut ja tehnyt:


Näillä sukilla osallistuin Novitan ja Fazerin villasukkien suunnittelukilpailuun. Nämä eivät valitettavasti päässeen sukkalehteen mukaan, mutta sainpa itselleni kivat sukat. Tämä kuva on muuten Ketjutikin Instagramissa tykätyin kuva vuodelta 2022.

Pihlaja -villasukat suunnittelin 60-vuotiaan Pihlajamäen kunniaksi
Nämä raidalliset sukatossut tulivat omaan ja tyttären käyttöön
Loppuvuodesta toteutin tilaustyönä koirakuviollisen pannan ja villasukat. Kuvio on suunniteltu asiakkaan lähettämän valokuvan perusteella ja neulottu neulekoneella monivärisenä jacquard-neuleena
Marraskuussa suunnittelin Asikkala villasukat ja lapaset joilla osallistuin Asikkalan kunnan järjestämään neulekilpailuun

Vuosi 2022 men vauhdilla, kuten nyt vuodet tuntuvat aina menevän. On ihana huomata, että yhä useampi asiakas löytää Ketjutikin palvelut, niin verkkokaupan kuin korjaus- ja ompelupalvelut. Ja tietysti kiva, että vanhat asiakkaat asioivat yhä uudelleen tarvitessaan ompeluapua. Uusi vuosi tuokoon taas mielenkiintoisia haasteita ja töitä tullessaan. Lisää kuvia töistäni voit katsoa kuvagalleriasta.

Onnekasta vuotta 2023!

60 -vuotias Pihlajamäki juhlii villasukat jalassa

Pihlajamäki, luonnonläheinen ja arkkitehtuurisesti arvostettu asuinalue sijoittuu Koilliseen Helsinkiin, Kehä I ja Lahdentien kulmaukseen. Pinta-alaltaan Pihlajamäki on 1,65 km2. Pihlajamäen arkkitehtuuri edustaa 60-luvun yhtenäistä ja korkeatasoista rakentamista. Ensimmäiset talot valmistuivat ja asukkaat muuttivat alueelle vuonna 1962. Korkeat tornitalot ja pihojen väljyys sekä luonnonläheisyys ovat Pihlajamäen tunnusmerkkejä. Kalliot ja luonnon nähtävyydet rikastuttavat maisemaa, mm. Hiidenkirnut ja Aarnikanmäen juoksuhaudat houkuttelevat päiväretkeilijöitä alueelle. 

Korkeat tornitalot näkyvät kauas

Itse muutin mieheni kanssa Pihlajamäkeen vuonna 2011, ns. uudelle puolelle, Malmin hautausmaan vierelle. Tunnustan, etten juurikaan tuntenut Pihlajamäkeä, mutta ihastuin nykyiseen kotimme ja lähdin sen myötä tutustumaan alueeseen. Oman lapsen kanssa Pihlajamäki tuli entistä tutummaksi, kun oli aikaa kierrellä alueella. Oman yrityksen myötä ja vapaaehtoisena tänä syksynä 30 vuotta täyttävän MLL Pihlajamäen paikallisyhdistyksessä toimiessa Pihlajamäestä on tullut vahva osa elämääni. Tänä päivänä olen monessa alueen toiminnassa mukana, tuohan se mukavaa vaihtelua yksityisyrittäjän elämään. Pihlajamäki-seurassa mukana olo tuo mahdollisuuden vaikuttamassa asuinalueen asioihin ja järjestämme mm. Pihlajamäen käsityöläiset joulumyyjäiset marraskuun lopulla. Koulun vanhempainyhdistyksessä pääsen tutustumaan lapseni koulun toimintaan ja muihin vanhempiin entistä paremmin.

Pihlajamäki juhlii siis 60-vuotista historiaansa tänä vuonna 2022. Ja juhlavuonna Pihlajamäessä on paljon tapahtumia ja yhteisöllisyyden nostatusta mm. Pihlajamäki-seuran toimesta. Erilaiset musiikki- ja taide-elämykset, Kyläjuhlat, käsityöläisten myyjäiset ja muut tapahtumat tuovat näin korona vuosien jälkeen toivottua elämää omalle kylälle. Pihlajamäen ostaria juuri uudistetaan, kun uusia liiketiloja rakennetaan. Lisätietoa Pihlajamäen historiasta, tästä ajasta ja tulevaisuudesta sekä tulevista tapahtumista Pihlajamäki-seuran sivuilta.

Villasukkia Pihlajamäen innoittamana

Juhlavuoden kunniaksi suunnittelin Pihlaja-villasukat lämmittämään pihlajamäkeläisten jalkoja. Kuvion ideaa ei tarvinnut kaukaa hakea, kun jo oman ikkunan edessä kasvavat pihlajat muistuttavat missä olemme. Villasukkien pohjavärit, harmaan eri sävyt, sopivat kallioiden keskelle. Villasukan varressa oleva joustin kuvastaa korkeiden tornitalon profiilia.

Pihlaja-villasukat, vaalean harmaa
Pihlaja -villasukat, tumma harmaa
Sukissa on edessä kuvioneulos, takana joustava resori

Pihlajamäki on tietysti myös paljon muutakin, kuin tornitaloja ja luontoa. Pihlajamäessä mm. pelataan aktiivisesti jalkapalloa Pallokerho PK-35 joukkueissa. Eri ikäiset pelaajat kokoontuvat Pihlajamäen ala-asteen viereiselle kentälle lähes päivittäin.

Jo aiemmin suunnittelemani Futari-villasukka on saanut uuden variaation, kun suunnittelin villasukkaan PK 35 -tekstin. Näillä PK 35 Futari -sukilla voi osoittaa kannatusta omalle suosikki joukkueelle. Näillä sukilla pelaajien jalat pysyvät lämpiminä myös kentän ulkopuolella. 

PK35 Futari -sukat

Ketjutikin villasukat neulotaan käsityönä neulekoneella. Neuletekniikan takia sukassa on käsin ommellut saumat sivuissa. Materiaalina villasukissa käytän ohutta sukkalankaa (75% villa 25% polyamidi, 100g = n. 420m), joten sukat sopivat hyvin kengissä käytettäväksi.

Ketjutikki valmistaa villasukkia tilauksesta ja tarvittaessa toiveet toteuttaen. PK 35 Futari -sukat voi esim. yksilöillä pelinumerolla tai omalla nimellä. PK35 Futari-villasukat hinta alk. 42€ ja Pihlaja -villasukat hinta 45€. Sukat valmistetaan tilauksesta. Lisätietoa sukkien tilaamisesta voit lukea verkkokaupasta

Ja hei, suunnittelinhan minä myös v. 2020 Mannerheimin lastensuojeluliiton 100 -vuotisjuhlan kunniaksi niin ikään villasukat. Näistä voit lukea blogista.

Ylioppilaskortti ristipistoin

Olen aina tykännyt tehdä tehdä ristipistotöitä. Vuosien aikana olen tehnyt useita kortteja ja tauluja lahjaksi sekä omaksi iloksi. Tänä keväänä tein taas vaihteeksi ylioppilaskortin, kun kummityttöni pääsi ylioppilaaksi. Tätä ristipistoin kirjottua ylioppilaskortti -mallia olen tehnyt useita vuosien aikana. Kuvio on toki vähän muuttunut vuosien aikana, kehittynyt taitojen ja oman innostuksen mukaan. Ensimmäisen ylioppilaskortin taisin tehdä 90-luvun alussa samaisen kummityttöni äidille.

Ylioppilaskortti kevään 2022 ylioppilaalle

Tämä kortti on kirjottu hyvin tiheälle pellavakankaalle, muliinilangan yhdellä säikeellä. Ja täytyy myöntää iän tuoman muutoksen takia käytin suosiolla työpöytäni suurentavaa lamppua tätä tehdessä. Yleensä teen kirjontatyöt hieman isompaan kokoon, käyttäen kahta muliinilangan säiettä. Kahdella langansäikeellä kuvioon saa vielä enemmän eloa, kun tarvittaessa käyttää kahta eri sävyistä lankaa yhtaikaa. Mutta tähän korttiin halusin pienen ja herkän kirjontakuvion, joten ohut lanka ja tiheä kangas sopi tarkoitukseen parhaiten.

Käsin kirjonta on mukavaa ja luovaa. Suunnittelen kaikki mallit itse, yleensä piirrän kuvion pääkohdat ruutupaperille, mutta lopullinen väritys ja kuvio muodostuvat vasta tehdessä. Siksi hyvä valaistus on tärkeää myös värejä valittaessa. Minulla onkin kertynyt aikamoinen valikoima lankoja, joista valita mieleinen sävy.

Ajattikin ilahduttaa myös muita ristipistojen tekijöitä jakamalla tämän korttimallin kuvion. Tein tämän jaettavan kuviomallin DesignaKnit – Neulesuunnitteluohjelmalla. Eikä se ole täysin sama, kuin tuossa viimeisimmässä kortissa.

Kirjontakuviossa on käytetty 10 eri väriä, toki sen voi tehdä pienemmälläkin värimäärällä.

Ylioppilaslakkiin on käytetty mustaa, harmaa, valkoista ja kultaista metallinhohtoista lankaa. Ruusu tehdään neljällä eri punaisen sävyllä ja lehdet yhdellä tai vaikka useammalla vihreän sävyllä. Kuviot viimeistelin ommellen ylioppilashatut reunat ja muodon tikkipistoin. Ruusun terälehtien reunat tummalla punaisella. Ruusun varsi kannattaa ommelle kaksinkertaisella langalla tikkipistoin, jolloin siitä tulee vähän paksumpi. Kortista saa henkilökohtaisen, kun siihen kirjoo tikkipistoin ylioppilaan nimen ja vuosiluvun.

Kirjotun kuvan liimasin taitettuun korttipohjaan, kahden pahvin väliin. Ja kortin viimeistelin piirtämällä tussilla kehyksen kuva-aukon ympärille.

Ristipistokuvio: Ylioppilaskortti

Toivottavasti tästä mallista on iloa muillekin. Kuviomalli on tarkoitettu vain yksityiseen käyttöön, joten ethän jaa tai käytä sitä kaupallisiin tarkoituksiin, kiitos!

Onnittelut ylioppilaalle!

Tilausneule, Kalastaja Eetun villapaita

Tilaustyönä suunniteltu ja valmistettu villapaita miehelle. Tämä tilausneule on neulottu neulekoneella Pirtin Kehräämön Karstalangalla. Lanka on 100% suomalaista villaa.

Kalastaja Eetun villapusero suomalaisesta villasta

Neulemalli sai nimekseen ”Kalastaja Eetun villapaita”. Vaikka neulepusero on tehty tilaustyönä asiakkaalle, nimesin mallin jo edesmenneen pappani mukaan. Jos pappani eläisi tässä ajassa, hän varmasti käyttäisi tällaista villapuseroa kalastaessaan Päijänteellä. Tämä villapuseromalli on siis osa Ketjutikin neulemallistoa, kuten jo suunnittelun alussa asiakkaan kanssa sovimme.

Eetu-pappa kalassa Päijänteellä (kuva: kotialbumista)

Idea villapaidan malliin tuli asiakkaalta, joka halusi teettää lämpimän kalastajapaidan, nimenomaan suomalaisesta villasta. Mallista haluttiin ajaton, jossa on joku juju, kuten olkapään napitus. Karstalangan langan vahvuus (180 tex x2 100g =270m) on valittu sen mukaan, että villapusero oli mahdollista neuloa elektronisella neulekoneella. Asiakkaan toiveiden ja ajatusten pohjalta lähdin suunnittelemaan mallia ja kokeilemaan muutamia neuloksia, miten ne paksussa langassa onnistuvat koneella neuloen. Langan väriksi valittiin luonnollinen, vaalea harmaa (värinumero 2).

Pusero on tehty asiakkaan mittojen mukaan. Toiveesta neuloin myös pidemmät hihansuun resorit peukaloaukolla. Vasemmalla olkapäällä on napitushalkio ja viisi reilun kokoista nappia. Olkapäillä on vahvistettu kaarroke kertosilmukkaneulosta edessä sekä takana. Muuten pusero on neulottu 3o,1n -joustinta. Helmassa, hihoissa ja pääntiellä on perinteinen 2o2n -joustinresori.

Lähikuva neuloksesta. Alla 3o,1n -joustin, yllä kertosilmukkaneulos
Villapaita takaa

Neuleen suunnittelu ja toteutus oli mieluinen projekti. Lopputulos on onnistunut ja asiakas on hyvin tyytyväinen. Neulekoneella tehdyt tuotteet ovat aina yksilöllisiä, käsityönä valmistettuja. Koneella neulominen sujuu käsin neulontaa huomattavasti joutuisammin, mutta paljon on muutakin tehtävää, ennen kuin tuote on valmis. Neulotut kappaleet kastelen ja muotoilen oikeaan kokoon tasolle kuivumaan. Pääntien resorin neulon erikseen ja ompelen käsin pääntielle. Kokoan puseron kappaleet käsin ommellen ja viimeisten tuotteen huolellisesti. Olkapään napitus on tehty virkkaamalla lankalenkit napeille.

Olalla vahvisteena tiiviimpi kertosilmukkaneulos ja napitettava halkio
Pääntein halkion voi jättää myös osittain auki

Tämä villapaita tulee toivottavasti ilahduttamaan omaistaajaa vuosi kymmeniä ja aikanaan periytyy isältä pojalle. Asiakkaan palaute tuotteen saatuaan oli varsin miellyttävää kuultavaa.

”Pitkään suunnittelemani kalastajan villapaita oli juuri sellainen, mitä hakusinkin sen olevan. Koko prosessi suunnittelusta alkaen toimi erittäin sujuvasti ja nopeasti. Lopputulos on yksinkertaisesti erinomainen. Arvosana 11/10” (Mikko 5/2022)

Mikäli kiinnostuit tästä tilausneuleesta, ota yhteyttä sähköpostilla. Tuote valmistetaan pitkälti käsityönä, työaikaa menee noin 15-16 tuntia. Näin ollen työn osuus on alk. 350€ + langat (alk. 70€).

Hihojen pitkät kaksinkertaiset resorit voi suoristaa ja käyttää peukaloaukkoa
Villapusero on neulottu elektronisella neulekoneella. Joustinneule neulotaan kahdella tasolla. Alatasolla on nurjat silmukat ja ylätasolla oikeat silmukat.
Olkapään kaarrokkeen alkaessa neulottu kappale täytyy ottaa pois koneesta ja kääntää oikea puoli itseen päin. Kappale nostetaan takaisin koneeseen silmukka kerrallaan samalla kaventaen muutama silmukka. Kertosilmukkaneuloksen tiheys on eri kuin joustinneuleen. Silmukoita kaventamalla kappale pysyy halutun levyisenä myös olkapäällä.
Villapusero edestä
Villapusero takaa