Kasvomaskin uusi aalto

Poikkeuksellisen koronakevään jälkeen tuli kesä, rajoituksia purettiin ja liikkumista vapautettiin. Monet meistä taisi jo väsyä koronauutisiin ja jopa vähän unohtaa koronan vakavuuden. Nyt syksyn tullen odotetusti uutiset tartunnoista ovat lisääntyneet ja jälleen mietitään uusia toimia tartuntojen ehkäisemiseksi. Keväästä lähtien on käyty kiivastakin keskustelua kasvomaskien käytöstä, mielipiteitä on ollut puolesta ja vastaan.

Kasvomaskien käyttösuositusta on osattu jo odottaa -toisten mielestä jo liiankin pitkään. Vihdoin elokuun puolivälissä saimme ensimmäisen kerran virallisen suosituksen kasvomaskien käytöstä, kun THL suosittelee maskin käyttöä yli 15-vuotiaille julkisissa liikennevälineissä sekä ihmisjoukoissa, joissa ei muuten pysty pitämään vaadittua etäisyyttä kanssaihmisiin.  Sekä mm. riskialuilta tuleville matkustajille siirtyessä karanteeniin. Lue päivitetyt ohjeet kasvomaskin käytöstä www.thl.fi

Kevään kokemuksen perusteella osasin varautua kasvomaskien kysyntään heti kasvomaski suosituksen tultua. Vielä kesäloman viimeisiä päiviä viettäessäni tein ensimmäisen materiaalitilauksen kasvomaskeja ajatellen. Kangastilaus saapuikin juuri sopivasti samalla viikolla, suosituksen antamisen aikaan, joten pääsin heti ompelemaan ensimmäisiä kasvomaskeja. Uusia kasvomaskeja teen muiden ompelutöiden ohessa aikataulun antaessa myöten.

Tuotekehittelyä täytyy aina tehdä, joten olen vähän muokannut keväisiä kasvomaskimalleja. Kasvomaskeja teen sekä laskomallilla että muotoiltuna. Laskosmallia olen muuttanut siten, että maskin yläreunassa on yksi leveä laskos sisäpuolelle. Tämä avulla maski asettuu entistä paremmin nenän ympärille ja laskos vähentää myös silmälasien höyrystymistä. Silmälasien käyttäjillä on haasteellista löytää sopia kankaisia maskeja, sillä hengitys höyryt tuppaavat nousemaan maskin yläreunasta. Maskin yläreunassa on myös kiinteä muovitettu metallilanka, jonka avulla reuna muotoillaan nenän ympärille. Nyt käytössäni on hieman paksumpi metallilanka, kuin mitä keväällä käytin.

Hiekan värinen laskomalli, sisäpuolella laskos

Muotoillun kasvomaskin kaavaa olen myös vähän korjaillut, vaikka keväällä sain mallista jo aika mukavan. Tässäkin mallissa on yläreunassa kiinteä metallilanka. Muotoiltua kangasmaskia on saatavilla yhtä kokoa, säädettävin kiinnityksen avulla sopii useimmille.

Vaalea harmaa muotoiltu kasvomaski, nauhakiinnityksellä

Materiaalina käytän sekä puuvillaa että polyesterineulosta. Kahden puuvillakankaan väliin yhdistän ohuen kasvomaskisuojakuidun, joka on viskoosia. Kuitukangas täytyy tukiommella puuvillakankaaseen, jotta se pysyy paikallaan ja kestää 90 asteen pesun.  Tukiompelen kuitukankaan kasvoja vasten tulevaan puuvillakankaaseen muutamalla suoralla ompeleella.

Syksyn uusi materiaali on polyesterineulos, jossa on antibakteerinen käsittely. Langan kudontavaiheessa siihen on ajettu hopeaioneja, joilla saadaan aikaiseksi antibakteerisuus. Ontelokuidulla on erinomainen kosteudensiirtokyky. Kangas pitää materiaalinsa ja rakenteensa ansiosta ihon kuivana. Kasvomaskista tulee huomattavasti kevyempi ja on siten mukavampi käytössä, myös joustavan neuloksenkin ansiosta. Ompelen kasvomaskit kaksinkertaisesta polyesterineuloksesta. Yläreunassa on tuttuun tapaan kiinteä metallilanka.

Pinkki polyesterineulos, muotoiltu kasvomaski

Kaikissa kasvomaskeissa on säädettävä kiinnitys joko kuminauhalla korvan taakse tai nyörillä pään ympäri. Kiinnitystavan voi tarvittaessa vaihtaa uuteen. Kuminauhat voivat heikentyä lukuisten pesukertojen jälkeen. Myös kasvomaskin tumma väri voi haalistua lukuisen pesukertojen takia.

Vinkkejä kasvomaskien käyttöön:

  • säädä kuminauhan pituus itsellesi sopivaksi solmimalla nauhat kiinni. Halutessasi voit vetää solmun kujan sisään. Maskin tulee olla tiiviisti kasvojen edessä, yläreuna ihoa vasten, mutta kiristämättä liikaa korvien takaa.
  • Nyörikiinnityksellä olevat kasvomaskin nyörin yläosa tulee pään taakse, korvien yläpuolelle ja alareunan nauhanpäät kiristetään niskaan. Maski täytyy olla sopivan kireällä, jotta se pysyy paikallaan, mutta niin, että sitä on miellyttävää käyttää.
  • Pese tai keitä maski aina käytön jälkeen. Puuvillaisia makseja kannattaa suoristaa pesun jälkeen vetämällä molemmista reunoista ulospäin. Suorista kiristysnauhoja vetämällä nauhan molemmista päistä.
  • Puuvillaiset kasvomaskit täytynee silittää pesun jälkeen.
  • Älä käytä kasvomaskia, jos se tuntuu epämukavalta tai hengittäminen sen kanssa on vaikeaa.
  • Aseta maski paikalleen koskien vain sen kiinnitysnauhoihin. Muotoile maskin yläreuna nenän ympärille, kiristä tarvittaessa maskin sivuista, jotta sivu lyhenee.
  • Viimeisimmän suosituksen mukaan riittää, että kangasmaski pestä 60 asteessa tai keitetään 5 min jokaisen käyttökerran jälkeen. Säilytä puhtaita ja käytettyjä maskeja erikseen.
  • Kasvomaskeja tulee olla tarpeeksi monta käyttäjää kohden, jotta aina on puhdas käyttövalmiina.
  • Kangasmaskia suositellaan käytettäväksi noin puoli tuntia kerrallaan.

Kankaisia kasvomaskeja on paljon erilaisia. Jokaisella tekijällä on myös omat mallit ja työtavat. Kaikki mallit eivät sovi kaikille käyttäjille. Vain kokeilemalla erilaisia malleja löydät itsellesi sopivimmat. Säädettävä kiinnitystapa antaa käyttömukavuutta.

Kangasmaskit ovat hygieniatuotteita, eikä niillä ole vaihto- tai palautusoikeutta.

Valmiit kasvomaskit löydät Ketjutikin verkkokaupasta. (*)

Ompelen kasvomaskeja myös asiakkaan omasta kankaasta. Huolehdithan, että valitsemasi kangas soveltuu kasvomaskiksi: sen voi pestä vähintään 60 asteessa ja sen läpi on hyvä hengittää kankaan ollessa kaksinkertainen. Kankaat tulee olla pestyjä. Omasta kankaasta ommellessa kappalehinta tulee edullisemmaksi, kun samasta kankaasta tehdään useampi. Lisätietoa sähköpostilla.

Muistathan, että kankainen kasvomaski ei ole varsinainen hengityksensuojain, eikä se suojaa tehokkaasti käyttäjäänsä COVID-19 tartunnalta. Kasvomaskin käytön hyödyt perustuvat siihen, kun mahdollisimman monet käyttävät maskia. Käyttämällä kasvomaskia asianmukaisesti, suojelet muita mahdollisesta oireettomalta tartunnalta. Kasvomaski on hyvä lisä käsi- ja yskimishygienian ja lähikontaktien vähentämisen lisäksi. Pidetään huolta toisistamme!

(*) HUOM! Kankaiset kasvomaskit ovat poistuneet Ketjutkin verkkokaupan valikoimasta 31.8.2021

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *