Koronakevät ja kankaiset kasvomaskit

Kevät 2020: Korona tuli ja pilasi monet suunnitelmat ja arkielämästä tuli hyvin erilaista. Poikkeusolot vaikeuttavat monen yrittäjän elinkeinoon, ihmiset eivät liiku eikä liikkeitä, palveluita tai ravintoloita voi pitää auki. Toki kaikki nämä rajoitukset ovat tärkeitä, jotta COVID-19-viruksesta päästään joskus eroon.

Luonto sentään herää eloon, vaikka elämme poikkeusoloissa (kuva otettu 4.4.2020 Viikissä)

Kevään tapahtumat vaikuttavat toki myös Ketjutikin toimintaan. Vaikka toistaisesti töitä tehdään normaalisti ja terveinä olemme koko perhe, ei ompelutöitä ole normaaliin tapaan. Eikä oma keskittyminen työntekoon ole samanlainen kuin normaalisti. Uutisia ja sosiaalista mediaa tulee seurattua entistä enemmän. Ja toki olen huolissani toimeentulosta. Mutta jälleen olen tyytyväinen valintaani, että teen töitä kotona, joten maksettavana ei ole kallista liiketilaa. Onnekseni vielä on niitäkin asiakkaita, jotka uskaltavat liikkua ja tuoda uusia töitä.

Ketjutikin työhuone on pieni, neliöt tehokkaasti käytetty

Erilaiset tavat suojautua virusta vastaan on puhuttanut koko kevään. Hengityssuojaimien ja kasvomaskien käytöstä sekä niiden laadusta on puhuttu paljon. Erilaiset ristiriitaiset mielipiteet ja suositukset ovat sekoittaneet enemmän tai vähemmän ihmisten ajattelua. Varsinkin kankaiset kasvomaskit ovat kuuma aihe Facebookissa. Jotkut ompelijat ovat valmistaneet erilaisia kasvomaskeja jo useamman viikon. Ja mainostaessaan tuotteita saaneet varmasti jokainen monenkirjavia kommenttia. Aikaisemmin pidättäydyin kasvomaskien tekemisestä. Perustelin kantani ristiriitaisiin tietoihin niiden hyödyistä sekä selkeiden käyttösuositusten puutteeseen. En halunnut valmistaa tuotteita, jotka aiheuttavat mahdollisesti negatiivista vastaanottoa tai terveydellistä haittaa käyttäjille.  Asia on kuitenkin kiinnostanut koko ajan, sillä lähipiirissäni on eri-ikäisiä riskiryhmään kuuluvia, jotka varmasti hyötyisivät kankaisten maskien käytöstä. Liityin erääseen ompelijoiden Facebook -ryhmään, missä pyritään löytämään ja jakamaan virallista tietoa suojamateriaalien ja kasvomaskien valmistamisesta. Tässä ryhmässä keskustelu on ollut asiallista ja sen puitteissa on syntynyt varmasti useampia hyviä yhteistöitä, jotka hyödyttävät monia ihmisiä. 

Koronaepidemian aikana olemme saaneet erilaisia ohjeita toimia ja suositukset ovat muuttuneet ajan myötä. Niin on käynyt myös kankaisten suojamaskien käyttösuositusten osalta. Pääsiäisen jälkeen THL:n pääjohtaja suositteli kankaisten kasvomaskien käyttöä. Vaikka tämä oli hänen henkilökohtainen suositus eikä virallinen suositus, kiinnostus kasvomaskeja kohtaan lisääntyi nopeasti. Monet ompelijat ovat kasvomaskeja tehneet ja nyt rohkeammin mainostavat tuotteitaan. Minäkin sain heti useamman kyselyn kankaisten kasvomaskien tekemisestä. Yön yli mietittyä päädyin vastaamaan kysyntään. Olen aina pyrkinyt auttamaan asiakkaita erilaisissa ompelutarpeissa, joten nyt siis myös kankaisten kasvomaskien osalta. (Päivitetty tieto 20.4.2020 Sosiaali- ja terveysministeriö ja THL eivät suosittele kangasmaskien käyttö)

Netistä ja lehdissä on ollut erilaisia ompeluohjeita kangasmaskien valmistamiseen. Mutta koska haluan seistä täysin tekemieni tuotteiden takana, mikä tahansa valmis tai puolivalmis malli ei kelpaa. Lukuisten kokeilujen ja protojen jälkeen sain itseäni miellyttävän mallin. Tätä voisin itsekin käyttää. Ja sehän oli myös toinen syy mallisuunnittelun taustalla: maski omaan käyttöön, mikäli sosiaalinen paine kasvaa tai ohjeistus niiden käytöstä tulee voimaan. Tästä kehittelin vielä säädettävän mallin, jotka sopisi useammalle käyttäjälle, pään koosta riippumatta. Sekä toisen yksinkertaisemman mallin laskoksilla.

Tein erilaisia kokeiluja sopivan mallin löytämiseksi
Tätä mallia voisin itsekin käyttää

Ketjutikin kasvomaskit valmistetaan kaksikertaisena 100 % puuvillakankaasta. Ainakin alkuun yksivärisistä kankaista, myös kierrätyskankaita hyödyntäen. Materiaaliksi valitsen vain korkeaa pesulämpötilaa kestäviä kankaita ja tarvikkeita. Kaikki kankaat pesen ennen käyttöä 95 asteessa. Maskit kiinnitetään kuminauhalla korvan taakse tai solmittavalla nyörillä pään ympäri. Nämä ovat myös helposti vaihdettavissa uusiksi, mikäli kuuma pesu haurastuttaa kuminauhat. Kasvomaskin yläreunassa on ohut metallilanka, jonka avulla maskin reunan saa muotoiltua nenän muotoa mukaillen ja näin tiiviimmin kasvoja vasten.

Uusi säädettävä malli, jossa nyörikiinnitys pään taakse tai kuminauhalla korvan taakse
Toinen malli laskoksilla, myös säädettävällä kiinnityksellä.

Ensimmäiset kasvomaskit ovat nyt koekäytössä ja mallia voin muokkaan tarvittaessa. Teen näitä kangasmaskeja nyt alkuun tarpeen mukaan ja oman aikatauluni puitteissa myös pienen erän verkkokauppaan. Laskosmallin hinta on 9€/kpl ja muotoillun mallin 13,50€/ kpl (hinnat sis. luonnollisesti 24% alv:n)

23.4.2020 Verkkokauppaan lisätty pieni erä kankaisia kasvomaskeja. (*)

Beige muotoiltu kasvomaski
Beige laskosmallinen kasvomaski

Tilauksesta ompelen myös asiakkaan omasta kankaasta kasvomaskeja näillä malleilla. Ota yhteyttä, mikäli haluat kangasmaskin omasta kankaasta.

Tärkeää on muistaa, että kankainen kasvomaski ei missään nimessä täytä hengityksensuojaimien kriteereitä eikä suojaa käyttäjäänsä koronavirukselta. Maski voi kuitenkin suojata muita käyttäjän hengityksestä leviävistä pisaroista. Pahimmillaan kankainen kasvomaski voi olla jopa viruksen levittäjä, mikäli sitä ei käytetä oikein.

Kankaisen kasvomaskin käytössä täytyy noudattaa erityistä huolellisuutta:

  • kasvomaski puetaan päälle puhtain käsin
  • älä kosketa maskia käytön aikana
  • mikäli maski kostuu, vaihda puhtaaseen
  • riisu maksi vain koskettaen kiristysnauhoihin ja laita se heti esim. muovipussiin odottamaan pesua, muista pestä kädet käsittelyn jälkeen.
  • pese maski aina jokaisen käytön jälkeen vähintään 60 asteessa, mieluiten 90 asteessa. Tai keittämällä 5 min vedessä, mihin on lisätty pieni määrä pesuainetta. Anna maskin kuivua kunnolla ennen käyttöä. (Suosittelen keittämään Ketjutikin kasvomaskit, tai käyttämään pesukoneessa pesupussia metallinauhan takia).

Maskin käyttö voi olla terveydelle vaarallista. Sydän- ja verenkiertosairauksien, astman tai keuhkoahtaumataudin oireet voivat olla este käyttää suu-nenäsuojainta. Jos tunnet olosi huonoksi kasvomaskia käyttäessäsi, lopeta käyttö välittömästi.

Jos epäilet sairastuneesi tai sairastat koronavirusta, pysy kotona.

Pidetään huolta toisistamme!

Tietolähteet ja lisätietoa:

(*) HUOM! Kankaiset kasvomaskit ovat poistuneet verkkokaupan valikoimasta 31.8.2021.

2 kommenttia artikkeliin ”Koronakevät ja kankaiset kasvomaskit”

    1. Hei Pirjo! Ensimmäiset kasvomaskit menivät jo ennakkokyselijöille. Muutama valkoinen löytyy vielä valmiina laskosmallilla sekä muotoiltuna ns. oma mallini (ei säädettävällä kuminauhalla). Tarvittaessa voin tehdä uusia valkoisia alkuviikon aikana tehdä. (tilanne ma 20.4.2020 aamulla)
      Tilauksessa on uusi beige kangas, josta ompelen uusia maskeja heti, kun tarviketilaus saapuu. Verkkokauppaan lisäilen vasta, kun saan valmiita tuotteita yleisempään myyntiin asti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *