Minä ja neulekone

Ensimmäisen kerran tutustuin neulekoneeseen jo yläasteen käsityötunnilla. Meillä oli käytössä yksi neuluri, jolla halukkaat saivat neuloa. Tein silloin lyhythihaisen puseron villalangasta. Harmikseni tätä vaatetta ei enää ole olemassa, eikä kuvaakaan löytynyt. Seuraavan kerran neulekoneen äärelle pääsin ammattiopintojen aikana Kouvolassa 1990-luvun lopulla. Opiskeluun kuului pakollinen koneneulontakurssi, jolloin neuloin muutaman puseron. Suunnittelin ja ohjelmoin neulekoneeseen omat kirjoneulekuviot. Kuten tämän Keväisen neuletakin.

Kevätkirjo -villatakki ohuesta Pirkka -langasta

Opintojen edetessä valitsin sivuaineeksi koneneulonnan ja opintojen päättötyönä suunnittelin ja toteutin edustusneuleita Lightning purjehtijoille. Opiskeluaikana ostin oman elektronisen neulekoneen, jolla päättötyön toteutin. Tein myös yhden osan työharjoittelua Neuletöitä ja kasvivärjäystä tekevän yrittäjän Tiina Valolahden kanssa.


Neulekoneeni ja päättötyönä suunnittelemani neulepusero
Toinen purjehtijoille suunnittelemani neule

Ammattiopintojen jälkeen olin muutaman vuoden pukuvuokraamossa töissä, mutta mieli palasi jälleen neuleiden pariin. Ja niin irtisanouduin töistä ja lähdin neulekisällikoulutukseen Haminaan. Lukuvuoden kestänyt koulutus päättyi keväällä 2002 suoritettuun Neulekisällin näyttötutkinnon. Kisälliopintojen aikana pääsimme mukaan Kotkan asuntomessuille sisustamaan yhtä asuntoa. Neulomani lankapitsiverhot tulivat asunnon olohuoneeseen ja ruokailutilaan.  

Lankapitsi on kaunis neulos. Se neulotaan kahdella eri vahvuisella langalla. Neulekoneessa on erikseen pitsikuvioita varten oma lisälaite, mutta lankapitsi neulotaan hieman kirjoneuleen tapaan. Siksi se on kiinnostava ja omien kuvioiden suunnittelu koukuttavaa.


Lankapitsiä neuloin myös puseroon
Tässä toinen suosikkineulos kisälliopintojen ajalta: siirtokuvot alatason neuloilla nurjalla pinnalla.

Vaikka neuleet ovat olleet aina mieleisiä, jäin koneneulonta jälleen pitkälle tauolle Kisälliopintojen jälkeen, kun päivätyö korjausompelijana vei kaiken ajan. Nyt vuosien -lähes parinkymmenen vuoden jälkeen olen ottanut neulekoneen taas esiin ja muistellut uudelleen sen käyttöä. Nyt uudella innolla on taas kiva opetella uusiakin työtapoja.

Käytössäni on elektroninen neulekone, v. 1998 hankittuna Japanilaisen Brothers -merkin uusin kone. Neulekoneessa on kaksi tasoa: ylätaso, jolla neulotaan oikeat silmukat ja kun halutaan esimerkiksi resoria, tarvitaan käyttöön alataso, joka neuloo nurjat silmukat. Neulekoneen lisälaitteena on kaavalaite, johon halutun vaatteen kaava piirretään normaalissa koossa. Kaavalaite säädetään mallitilkun mittojen mukaan ja sen avulla neulotaan vaate oikeaan kokoon. Elektronisessa neulekoneeseen on valmiiksi ohjelmoitu lukuisia kuvioita, joiden avulla saa neulottua erilaisia neuloksia. Tämän lisäksi voin ohjelmoida omia kuvioita ja jopa kaavoja koneen muistiin. Neulekuvioiden ja kaavojen suunnitteluun minulla on käytössä tietokoneella DesignaKnit -ohjelma. Tällä ohjelmalla voin suunnitella erilaisia kuviomalleja ja tehdä kaavoja niin koneneulontaan kuin käsin neulonnan tarpeisiin. Opiskeluaikoina opiskelin erikseen DesignaKnit -ohjelman käyttöä ja nyt muutama vuosi sitten päivitin oman ohjelmani tämän päivän tasolle.

Neulekone valmiina töihin

Uusin hankinta neulekoneeseen on 4- värinvaihtaja, jonka avulla lankojen vaihtaminen käy helpommin. Tämän avulla voin neuloa esim. sellaisia kirjoneulekuvioita, joissa on 2-4 väriä samalla kerroksella. Uusi ”lelu” tuo taas paljon uusia mahdollisuuksia, joita on kiva kokeilla.

Olen jo pitkään haaveillut neulekoneen yhdistämistä yritystoimintaan. Sen uusi käyttöönotto vie alkuun aikaa, mutta tulevaisuudessa on tarkoitus suunnitella ja toteuttaa omia neuletuotteita. Ja tehdä neuleita tilauksesta. Neulekone mahdollistaa neuletöiden tekemisen kaupallisesti jotenkin kannattavasti. Siinä ajassa, kun käsin neuloo sukkaparin, on neulekoneella tehnyt jo sukat koko perheelle. Toki neulekone vaatii paljon erilaista tarkkuutta ja keskittymistä verrattuna käsin neulontaan. Suunnittelu ja kokeilut on tehtävä huolella, sillä työtä ei välttämättä pysty kunnolla tarkistelemaan kesken tekemisen. Neuletyötä ei myöskään voi jättää kesken koneeseen pitkäksi aikaa, vaan koko kappale pitää neuloa kerralla valmiiksi, jotta silmukat eivät turhaa veny koneen neuloilla. Mutta neulekoneen mahdollisuudet ovat monet ja tuotevalikoima laaja, riippuen tekijän kokeilunhalusta ja taidoista. Neulekoneella ei tarvitse neuloa vain tasaista levyä, vaan monet muodot ovat mahdollisia: sukat, pipot, putkineuleet, palmikot, erilaiset kohokuviot, pitsit, kirjoneuleet 2-4 värillä… lista on loputon.

Tulevaisuus näyttää minä kaikkea Ketjutikin tuotevalikoimasta vielä löytyykään.

Lue tästä mitä muuta olen tehnyt ennen yritystoimintaa.

8 kommenttia artikkeliin ”Minä ja neulekone”

 1. Hei,Katri
  Minulla olisi sitten ahkeralle kutojalle pieni pyyntö,
  kutoisitko koneella ohkasesta langasta minulle huivin?
  Yst.terv. Sini

  1. Hei Sinikka, Minulla on ollut ajatus tehdä jokunen huivi verkkokauppaan myyntiin, mutta toteutus on vielä odottanut sopivaa aikaa. Mutta toki voit laittaa tarkempia tietoja ja toiveita vaikka sähköpostilla, niin katsotaan saadaanko toteutettua sinulle mieleinen huivi.

 2. Hei.miten saan tehtyä raitoja,yksinkertasesti,sukkiin? Kone on brothe KH-840.EN OLE VIELÄ LÖYTÄNYT OHJETTA.KIITOS

  1. Hei Eeva! Neulotko sukkia yhdellä vai kahdella tasolla? Sukkien raidoitus onnistuu vaihtamalla uusi lanka normaalisti langanohjaimeen ja kelkan etulevyn langanohjaimeen. Sukan raidoitus ei ole sen kummallisempaa kuin raidat tasoneuletta neuloessa. 🙂 Tarkkaa ohjetta minullakaan ei valitettavasti ole antaa.

 3. Kiitos tiedosta.en ole vielä laittanut alatasoa ,kun on yli 30 v.aikaa kun neuloin koneella.en enään muista edes miten se kootan.ohjekirjassa kun ei ole sellaista,harmittaa.olisi kiva kun olis kaikki härpäkät käytössä pitsi kelkkaa myöten.nyt on vain tuo ylätaso jolla sukkia tehny.olis kiva kun voisit opastaa ja vaikka näyttää miten se kasataan ja voisit lähettää mulle sähköpostiin sais enemmän koneelle hyötyä.kiitos

  1. Hei Eeva! Harmi, jos ohjekirjaa ei ole käytössä. Neulekone kiinnitetään pöytään/neulekoneen jalkoihin alatason kiinnitysruuveilla. Eli ylätaso täytyy irrottaa ja kiinnittää kiinnitysruuvit ensin ylätasoon ja tämän jälkeen pöytään. (Ylätaso tulee vinoon asentoon). Ylätaso kiinnitetään erillisin kiinnityslevyin avulla ylätasoon. Ylätason kiinnittäminen vaatii tarkkuutta, jotta se tulee oikeaan asentoon. Jos olet Facebookissa, suosittelen liittymään Näppärästi Brother -neulekoneella -ryhmään. Siellä varmasti on joku, jolla on saman neulekone ja ohjekirja käytössä. Minulla on käytössä alataso KH 850. Toki minäkin voin yrittää auttaa sähköpostitse, mikäli tarvetta. Laitatko minulle vielä erikseen sähköpostia asiasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *