Miten villasukka neulotaan? osa 2 (kantapää ja kärkikavennukset)

Nämä perussukat  on neulottu Novitan Nalle -langalla, 3 mm puikoilla. Lataa ohje tästä.

Kantapään neulominen

Kantapään neulomiseen on useita vaihtoehtoja. Puhutaan peruskantapäästä, vahvistetusta kantapäästä, pyöreästä kantapäästä, tiimalasikantapäästä eli lyhennetyillä kerroksilla neulottu. Kantapäähän voi tehdä sädekavennuksen tai vaikka ristiin vahvistettu kantapää. Itse suosin perussukassa vahvistettuja kantapäätä, joka on kestävä ja napakka. Toisaalta käyttämällä erilaista kantapäätä saa perussukasta uuden näköisen.

Perussukan ohjeessani kantapää neulotaan vahvistettuna. Ensin neulotaan kantalappu. Perussääntönä vahvistetussa kantapäässä voisi pitää ohjetta, että kantalappuun neulotaan yhtä monta kerrosta, kun siinä on silmukoitakin. Eli kun mallisukassa kantalapussa silmukoita 28, neulotaan kerroksiakin 28. Vahvistetussa kantapäässä kerrosten laskeminen on vähän haastavaa. Itse lasken vain nostettujen silmukoiden kohdalta eli vain joka toisen kerroksen. (tällöin kerroksia on 14 x 2=28) Kun kantalappu on neulottu, silmukat jaetaan kolmella, kantapohjaa varten. Varsinkin vahvistetussa kantapäässä on tärkeää pitää silmukkaluku parillisena, jotta sama neulos jatkuu oikein koko kantapään ajan. Jos silmukoita jaettaessa luku ei mene tasan, laitetaan keskelle enemmän ja molemmille reunoille yhtä monta silmukkaa. Reunimmaiset silmukat kavennetaan pois ja keskelle jäävät ovat jalkapohjan alla.

Eli mallisukassa on 28 silmukkaa, se jaetaan 8 + 12 + 8
Katso taulukosta kantapään silmukkajako eri silmukkamäärillä.

Kiilakavennukset

Kun kantapää on neulottu vahvistettuna neuloksena, jatketaan sukkaa jälleen sileänä neuloksena, neuloen aina oikeita silmukoita. Kantalapun reunasta nostetaan uudet silmukat. Silmukoiden nostamisessakin on eri tapoja, tärkeintä on kuitenkin se, ettei aloitusreunaan jää reikiä tai löyhiä silmukoita. Jos uudet silmukat nostettaessa otetaan vain silmukan toinen puoli, kannattaa ensimmäinen kerroksella neuloa nostetut silmukat kiertäen, eli takareunasta oikein. Tällöin silmukoista ei tule niin löysiä.

Itse suosin tapaa, jossa uudet silmukat nostetaan neulomalla koko reunimmainen silmukka. Vahvistetussa kantapäässä se on helppoa, kun reunassa on ”nostettu” silmukkarivi, eli puolet lapun kerroksista. Näin saadaan helposti nostettua oikea silmukkamäärä. Kantalapusta nostetaan siis saman verran uusia silmukoita, kuin yhdellä puikolla on silmukoita. Mallisukassa siis 14 silmukkaa. Kantalapun ja seuraavan puikon välistä kannattaa nostaa vielä 1-2 silmukkaa, ettei siihen muodostu reunaa.

Kiilakavennuksilla kavennetaan ylimääräiset silmukat pois ennen sukan suoran osuuden neulomista. Tässä kohtaa voi muokata sukan mallia vastaamaan käyttäjän jalkaa. Jos jalkapöytä on kovin korkea, kavennuksien väliin tehdään alkuun enemmän välikerroksia. Ja vastaavasti, jos jalkapöytä laskee nopeasti, välikerroksia tehdään vähemmän.

Jos sukkaan halutaan kapeampaa jalkaterää, voi tässä kohtaa tarvittaessa jakaa sukan silmukoita vähän uudella tavalla. Eli siirtää 2. puikon alusta yhden silmukan 1. puikon loppuun ja vastaavasti 3. puikon lopusta silmukan 4. puikon alkuun. Näin kavennettavia silmukoita tulee yksi enemmän ja kiilakavennusten jälkeen jokaisella puikolla on saman verran silmukoita, yksi vähemmän, kuin sukan varressa.

Vastaavasti, jos tarvitaan leveän lestin sukka, kiilakavennuksia tehdessä voidaan jättää viimeinen tai viimeiset kavennukset tekemättä ja näin saadaan jalkapöydälle enemmän tilaa. Kiilakavennusten jälkeen silmukat jälleen jaetaan tasaisesti puikoille.

Jalan suora osuus

Kavennusten jälkeen neulotaan suoraa osuutta kärkikavennusten alkuun saakka. Pituus riippuu tietysti jalan pituudesta, mutta myös hieman halutusta kärkikavennuksistakin. Eli kuinka pitkä osuus varataan kärkeä varten. Perusajatus jälleen voisi olla, että kavennukset alkavat pikkuvarpaan tyvestä tai kun pikkuvarvas peittyy. Tässäkin on tietysti jälleen eroja, kuinka pitkät varpaat ja minkä mallinen jalkaterä kenelläkin on.

Tästä kokotaulukosta näet minkä mittainen jalka on eri kokoisessa sukassa.

Kärkikavennukset

Kuten kantapää, niin myös kärkikavennukset voi tehdä erilaisin tavoin ja kavennustavasta riippuen väliin neulotaan yksi tai useampi välikerros.  Kavennukset voi tehdä esim. kaventaen joka puikon lopussa tai sädekavennus kaventaen joka puikon keskellä ja lopussa. Yksi tapa kaventaa on tehdä kapea tai leveä nauhakavennus sukan reunoille.

Mallisukassa kärkeen tehdään leveä nauhakavennus, jossa kavennukset tulevat sukan reunoille nauhamaisesti. Kavennukset tehdään 1. ja 3. puikon lopussa ja 2. ja 4. puikon alussa. kavennusten väliin neulotaan 2 silmukkaa (1/puikko). Kavennusten väliin neulotaan aluksi välikerroksia 1-2 riippuen jälleen halutusta mallista, eli kuinka jyrkästi kavennukset halutaan tehdä. Mallisukassa välikerroksia on 1, kunnes on kavennettu puolet silmukoista. Tämän jälkeen kavennukset tehdään joka kerros, kunnes jäljellä on 2 silmukkaa/puikko.

Katso taulukosta leveän kärkikavennuksen kerrostiedot.

Ja kun osaa neuloa sukat, voi samanlaiset tehdä vaikka koko perheelle. Tai kuten tässä: äidille, tyttärelle ja nukelle. 

Mukavia neulontahetkiä!

(Päivitetty 3.12.2019)

 

 

2 kommenttia artikkeliin ”Miten villasukka neulotaan? osa 2 (kantapää ja kärkikavennukset)”

  1. Hei.
    ”Minkä nuorena oppii sen vanhana taitaa”.
    Nimittäin pähkäilen neulepuikon paksuuden valinnasta. Mulla on lankavyyhtejä joissa on merkintä että villalankaa ei muuta. Miten valitsen puikon paksuuden? Tarkoitus tehdä sukkia tai säärystimiä.
    Ohjeissa neuvotaan vyyhteen suosituksen mukaan valitsemaan puikot.

    1. Hei Ruthi! Paras tapa on neuloa ensin pieni mallitilkku ja kokeilla eri paksuisia puikkoa. Ja siten etsiä lankaan sopiva puikkokoko. Onko lankavyyhdissä merkintää, kuinka monta metriä lankaa on 100g:ssa ( xx m/100g)? Tämä kertoo langan paksuuden ja sitä vertaamalla muihin sukkalainkoihin voi päätellä jo vähän puikkojen suosituskoosta. Mitä enemmän metrejä 100g:ssa sitä ohuempaa lanka on ja sitä pienemmillä puikolla yleensä neulotaan. Meillä jokaisella on vähän erilainen käsiala neuloessa. Sukat kannattaa neuloa hieman ohuemmilla puikoilla, kuin esim. neulepusero tai pipo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *