Neulominen ja neuleet ovat aina olleet läheltä sydäntäni. Jo nuorena neuloin paljon villapuseroita ja sukkia. Suurimman osan neuleistani olen itse suunnitellut, malli-ideoita ja neulemalleja yhdistellen ja kokeillen. Vuosien kokemuksen ja harrastamisen lisäksi olen myös opiskellut neuletöitä. Ammattiopinnoissa suoritin sivuaineen koneneulonnassa ja päättötyönä suunnittelin ja toteutin edustusneuleet Lightning purjehtijoille. Vuonna 2001 suoritin Neulekisällin tutkinnon. Tätä kolmivaiheista näyttötutkintoa edelsi lukuvuoden mittainen koulutus Haminassa. Koulutuksen aikana kävimme läpi mm. kaavoitusta, neuletekniikoita ja erilaisia materiaaleja. Neulekisällin tutkinto suoritettiin neulekoneella, mutta samoista opeista on hyötyä myös käsin neuloessa.
Vahvan neulekokemuksen myötä pystyn tekemään erilaisia neuleiden korjauksia myös asiakkaille. Ei ole mitenkään itsestään selvää, että kaikki korjausompelijat tekevät myös neuleiden korjauksia, joten kysyntää neuleiden korjaukselle riittää.
Neulevaate kannattaa korjauttaa heti, kun vaurio tai reikä ilmestyy. Pienet reiät on luonnollisesti helpompi korjata, kun laajalle levinneet purkaumat. Neuletta ei kannata rikkinäisenä pestä, jotta vaurio ei pahene. Korjaustapoja on useita ja korjauskustannukset riippuvat työtavasta ja siihen kuluneesta ajasta. Paikkaukset voi tehdä monella tavalla, huomaamattomasti silmukoiden tai selkeästi erottuvasti parsien. Neulevaatteen kokoa voi myös muokata, lyhentää tai kaventaa. Tässäkin on monia työtapoja. Aina kannattaa tuoda vaate näytille, jotta voimme yhdessä ideoida ja keskustella korjaustavoista.
Kuvagalleriaan olen kerännyt lisää esimerkkejä korjatuista neuleista. Ja erilaisia kyynärpaikkauksia sekä yhden neulepuseron korjauksen esittelin aiemmissa blogeissa.
Ja jos haluat lukea lisää taustastani neulekoneen parissa, olen siitäkin kirjottanut oman blogin.