Tilausneule, Kalastaja Eetun villapaita

Tilaustyönä suunniteltu ja valmistettu villapaita miehelle. Tämä tilausneule on neulottu neulekoneella Pirtin Kehräämön Karstalangalla. Lanka on 100% suomalaista villaa.

Kalastaja Eetun villapusero suomalaisesta villasta

Neulemalli sai nimekseen ”Kalastaja Eetun villapaita”. Vaikka neulepusero on tehty tilaustyönä asiakkaalle, nimesin mallin jo edesmenneen pappani mukaan. Jos pappani eläisi tässä ajassa, hän varmasti käyttäisi tällaista villapuseroa kalastaessaan Päijänteellä. Tämä villapuseromalli on siis osa Ketjutikin neulemallistoa, kuten jo suunnittelun alussa asiakkaan kanssa sovimme.

Eetu-pappa kalassa Päijänteellä (kuva: kotialbumista)

Idea villapaidan malliin tuli asiakkaalta, joka halusi teettää lämpimän kalastajapaidan, nimenomaan suomalaisesta villasta. Mallista haluttiin ajaton, jossa on joku juju, kuten olkapään napitus. Karstalangan langan vahvuus (180 tex x2 100g =270m) on valittu sen mukaan, että villapusero oli mahdollista neuloa elektronisella neulekoneella. Asiakkaan toiveiden ja ajatusten pohjalta lähdin suunnittelemaan mallia ja kokeilemaan muutamia neuloksia, miten ne paksussa langassa onnistuvat koneella neuloen. Langan väriksi valittiin luonnollinen, vaalea harmaa (värinumero 2).

Pusero on tehty asiakkaan mittojen mukaan. Toiveesta neuloin myös pidemmät hihansuun resorit peukaloaukolla. Vasemmalla olkapäällä on napitushalkio ja viisi reilun kokoista nappia. Olkapäillä on vahvistettu kaarroke kertosilmukkaneulosta edessä sekä takana. Muuten pusero on neulottu 3o,1n -joustinta. Helmassa, hihoissa ja pääntiellä on perinteinen 2o2n -joustinresori.

Lähikuva neuloksesta. Alla 3o,1n -joustin, yllä kertosilmukkaneulos
Villapaita takaa

Neuleen suunnittelu ja toteutus oli mieluinen projekti. Lopputulos on onnistunut ja asiakas on hyvin tyytyväinen. Neulekoneella tehdyt tuotteet ovat aina yksilöllisiä, käsityönä valmistettuja. Koneella neulominen sujuu käsin neulontaa huomattavasti joutuisammin, mutta paljon on muutakin tehtävää, ennen kuin tuote on valmis. Neulotut kappaleet kastelen ja muotoilen oikeaan kokoon tasolle kuivumaan. Pääntien resorin neulon erikseen ja ompelen käsin pääntielle. Kokoan puseron kappaleet käsin ommellen ja viimeisten tuotteen huolellisesti. Olkapään napitus on tehty virkkaamalla lankalenkit napeille.

Olalla vahvisteena tiiviimpi kertosilmukkaneulos ja napitettava halkio
Pääntein halkion voi jättää myös osittain auki

Tämä villapaita tulee toivottavasti ilahduttamaan omaistaajaa vuosi kymmeniä ja aikanaan periytyy isältä pojalle. Asiakkaan palaute tuotteen saatuaan oli varsin miellyttävää kuultavaa.

”Pitkään suunnittelemani kalastajan villapaita oli juuri sellainen, mitä hakusinkin sen olevan. Koko prosessi suunnittelusta alkaen toimi erittäin sujuvasti ja nopeasti. Lopputulos on yksinkertaisesti erinomainen. Arvosana 11/10” (Mikko 5/2022)

Mikäli kiinnostuit tästä tilausneuleesta, ota yhteyttä sähköpostilla. Tuote valmistetaan pitkälti käsityönä, työaikaa menee noin 15-16 tuntia. Näin ollen työn osuus on alk. 350€ + langat (alk. 70€).

Hihojen pitkät kaksinkertaiset resorit voi suoristaa ja käyttää peukaloaukkoa
Villapusero on neulottu elektronisella neulekoneella. Joustinneule neulotaan kahdella tasolla. Alatasolla on nurjat silmukat ja ylätasolla oikeat silmukat.
Olkapään kaarrokkeen alkaessa neulottu kappale täytyy ottaa pois koneesta ja kääntää oikea puoli itseen päin. Kappale nostetaan takaisin koneeseen silmukka kerrallaan samalla kaventaen muutama silmukka. Kertosilmukkaneuloksen tiheys on eri kuin joustinneuleen. Silmukoita kaventamalla kappale pysyy halutun levyisenä myös olkapäällä.
Villapusero edestä
Villapusero takaa

14 kommenttia artikkeliin ”Tilausneule, Kalastaja Eetun villapaita”

 1. Hei, olisiko mahdollista tällaista neuletta neuloa itse ihan perinteisesti puikoilla? Olen etsinyt pitkään mielenkiintoista neuletta pojalleni ja tämä on tosi kiva.
  T. Anneli

  1. Hei, tämä malli on toki periaatteessa neulottavissa käsinkin. Olkapään kaarokkeeseen täytyy valita käsin neulontaan sopiva neulos.

  2. Onko Tikkuröijy tai Hailuodon paita tuttuja malleja? Niissä on paljon samankaltsisuuksis tämän mallin kanssa.🤔

   1. Hei,
    Kiitos kommentistasi. Neuleeni on toteutettu asiakkaan toiveiden pohjalta. Tokihan neuleissa on nähtävissä samoja elementtejä, mutta myös eroavaisuuksia (esim. kaaroke olkapäällä ja hihan rakenne). Molemmat mallit on neulottu suomalaisen lampaan villasta, joustoneuleen lisäksi käytetty pintaneulosta, erilaisia ja eri paikoissa. Pystykaulus ja napitus olalla ovat usein käytetty ratkaisu tämän tyylisissä miesten neuleissa. Mielestäni tässä on kaksi eri mallia. 🙂

 2. Hei!
  Missä ajassa tämä valmistuisi? Onnistuuko miehelle kokoa xxl? Lahjaksi etsin käsityönä tehtyä villapaitaa.

  1. Hei,
   Neulon tuotteen aina asiakkaan mittojen/toiveiden mukaan. Neulekoneen silmukkamäärä on max 200, joten riippuu langan paksuudesta ja paidan halutusta leveydessä, riittävätkö silmukat xxl -kokoon. Mallipaidassa on käytetty Pirtinkehräämön karstalankaa (180×2/sport), josta onnistunee noin 69 cm leveän kappaleen neulominen. Toki silmukan koko voi tarvittaessa vähän säätää, jolloin onnistunee vähän leveämpäänkin.

   Toimitusaika riippuu tilauksen ajankohdasta, mutta noin 3-4 viikkoa on hyvä varata aikaa lankojen tilauksesta valmiiksi tuotteeksi.

   Jos olet kiinnostunut tilaamaan tai haluat tarkempia tietoja, laita sähköpostia katri@ketjutikki.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *