Ylioppilaskortti ristipistoin

Olen aina tykännyt tehdä tehdä ristipistotöitä. Vuosien aikana olen tehnyt useita kortteja ja tauluja lahjaksi sekä omaksi iloksi. Tänä keväänä tein taas vaihteeksi ylioppilaskortin, kun kummityttöni pääsi ylioppilaaksi. Tätä ristipistoin kirjottua ylioppilaskortti -mallia olen tehnyt useita vuosien aikana. Kuvio on toki vähän muuttunut vuosien aikana, kehittynyt taitojen ja oman innostuksen mukaan. Ensimmäisen ylioppilaskortin taisin tehdä 90-luvun alussa samaisen kummityttöni äidille.

Ylioppilaskortti kevään 2022 ylioppilaalle

Tämä kortti on kirjottu hyvin tiheälle pellavakankaalle, muliinilangan yhdellä säikeellä. Ja täytyy myöntää iän tuoman muutoksen takia käytin suosiolla työpöytäni suurentavaa lamppua tätä tehdessä. Yleensä teen kirjontatyöt hieman isompaan kokoon, käyttäen kahta muliinilangan säiettä. Kahdella langansäikeellä kuvioon saa vielä enemmän eloa, kun tarvittaessa käyttää kahta eri sävyistä lankaa yhtaikaa. Mutta tähän korttiin halusin pienen ja herkän kirjontakuvion, joten ohut lanka ja tiheä kangas sopi tarkoitukseen parhaiten.

Käsin kirjonta on mukavaa ja luovaa. Suunnittelen kaikki mallit itse, yleensä piirrän kuvion pääkohdat ruutupaperille, mutta lopullinen väritys ja kuvio muodostuvat vasta tehdessä. Siksi hyvä valaistus on tärkeää myös värejä valittaessa. Minulla onkin kertynyt aikamoinen valikoima lankoja, joista valita mieleinen sävy.

Ajattikin ilahduttaa myös muita ristipistojen tekijöitä jakamalla tämän korttimallin kuvion. Tein tämän jaettavan kuviomallin DesignaKnit – Neulesuunnitteluohjelmalla. Eikä se ole täysin sama, kuin tuossa viimeisimmässä kortissa.

Kirjontakuviossa on käytetty 10 eri väriä, toki sen voi tehdä pienemmälläkin värimäärällä.

Ylioppilaslakkiin on käytetty mustaa, harmaa, valkoista ja kultaista metallinhohtoista lankaa. Ruusu tehdään neljällä eri punaisen sävyllä ja lehdet yhdellä tai vaikka useammalla vihreän sävyllä. Kuviot viimeistelin ommellen ylioppilashatut reunat ja muodon tikkipistoin. Ruusun terälehtien reunat tummalla punaisella. Ruusun varsi kannattaa ommelle kaksinkertaisella langalla tikkipistoin, jolloin siitä tulee vähän paksumpi. Kortista saa henkilökohtaisen, kun siihen kirjoo tikkipistoin ylioppilaan nimen ja vuosiluvun.

Kirjotun kuvan liimasin taitettuun korttipohjaan, kahden pahvin väliin. Ja kortin viimeistelin piirtämällä tussilla kehyksen kuva-aukon ympärille.

Ristipistokuvio: Ylioppilaskortti

Toivottavasti tästä mallista on iloa muillekin. Kuviomalli on tarkoitettu vain yksityiseen käyttöön, joten ethän jaa tai käytä sitä kaupallisiin tarkoituksiin, kiitos!

Onnittelut ylioppilaalle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *